Van oude scheepswerf naar bruisende broedplaats
27 maart 2016 Vandaag heeft Zero Waste Heroes de Ceuvel in Amsterdam Noord bezocht om inspiratie op te doen voor een eigen te bouwen studio voor onze Groene Filmmaker. De Ceuvel is ontstaan op het terrein van ‘Ceuvel Volharding’, een voormalige scheepswerf en nu een verlaten en vervuild terrein in de havens van Buiksloterham. In een economisch betere tijd zou deze plek gesaneerd zijn op de traditionele manier en vervolgens volgebouwd worden. In de huidige tijd ligt de geplande stedelijke ontwikkeling stil en heeft de gemeente het stuk land ter beschikking gesteld voor de komende 10 jaar om een alternatief plan te ontwikkelen. Het plan `De Ceuvel` met zijn broedplaats in afgeschreven woonboten werd naar voren geschoven door een zeer gevarieerde en interessante groep mensen die van dit stukje Amsterdam Noord een geweldige actief en creatieve plek maken. De groep van (landschaps)architecten, kunstenaars, ambachtslieden en horecaondernemers hebben op de voormalige scheepswerf hun gezamenlijke ambitie vorm geven rond drie pijlers; (ver)bouwen, duurzaamheid en water. Jammer is dat de grond vervuild is, maar bijzonder is dat de Ceuvel een plan heeft ontwikkeld om de vervuilde grond vanaf de eerste dag dat zij de grond mochten gebruiken, hebben ingeplant met bodemreinigende soorten planten en grassen. In het voorjaar worden de grassen kort geknipt. Samen met het te verwijderen loof (die ingezet wordt als biobrandstof) verdwijnt ook de afval uit de bodem. Na 10 jaar van intensief beheer wordt de grond schoner terug gegeven aan de gemeente Amsterdam.
De afgeschreven woonboten zijn naar ieders eigen idee verbouwd. De gebruikte materialen zijn van afgedankte materialen gebouwd en zien er allemaal verschillend uit. Op de foto heeft de eigenaar van deze boot deuren van archiefkasten gebruikt om de muren af te timmeren. Ook de eco-toiletten worden geleegd op de compost. De boten zijn zover het kan off the grid, iets wat Zero Waste Heroes ook ambieert in de studio. Het mooiste vonden wij de ‘omgekeerde’ koelkast. Als een koelkast kou kan generen, kan hij ‘omgekeerd’ ook warmte als verwarming generen.
De Ceuvel heeft bovendien een café/restaurant met een enthousiaste bediening en een gevarieerd menu. Bij Café de Ceuvel wordt betaalbaar en lekker eten aangeboden wat ook goed is voor de planeet als geheel. Als extra serveren zij ook de Dumpster Dish, waarbij verse marktgroentes van de afvalbak worden gered. Echte Zero Waste Heroes! Voor meer info: cafedeceuvel.nl