Milieu Centraal helpt mensen bij het maken van duurzame keuzes. De voorlichtingsorganisatie geeft consumenten onafhankelijke en praktische informatie over milieu en energie in het dagelijkse leven. Milieu Centraal informeert consumenten actief via diverse websites, sociale media en apps over belangrijke milieu onderwerpen, zoals energiebesparing, vervoer, voeding, en ook afval. Milieu Centraal werkt graag samen met andere organisaties om de effectiviteit van campagnes te vergroten.
Eén van de thema’s is: “samen minder afval”
Gemiddeld produceert elke Nederlander ruim 500 kg afval per persoon per jaar.
50% van het afval wordt gescheiden ingeleverd en de andere helft is restafval. Dit kan nog fors omhoog.
Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt namelijk dat het haalbaar is om 80% van het huishoudelijk afval gescheiden in te leveren, maar dat moeten we zelf doen!
Samen met een groot aantal materiaalorganisaties, waaronder Stibat, Wecycle, Plastic Heroes / Nedvang en ARN heeft Milieu Centraal de Recyclemanager app ontwikkeld om ons te helpen de dichtsbijzijnde afvalbakken te vinden, en advies te geven over de juiste bak voor alle afval.
De app Recyclemanager maakt afval scheiden makkelijk: recyclemanager.nl. Van aansteker, videobanden tot oplader en zilverpoets, de Recyclemanager vertelt u waar het thuishoort.
De Recyclemanager is beschikbaar als app voor Android ( play.google.nl ) en iPhone ( itunes.apple.com).
Iedere dag produceren we per persoon zo’n anderhalve kilo afval. Ongeveer de helft hiervan zamelen we gescheiden in voor hergebruik. De verwerking van afval is in Nederland goed geregeld. Toch blijft het voor het milieu beter om afval te voorkomen.
Praktische tips voor vermindering dagelijks afval zijn:
Koop duurzame en kwalitatief goede spullen en onderhoud ze goed, of laat ze repareren, Uw producten gaan dan langer mee en u hoeft minder vaak nieuwe spullen te kopen.
Probeer zo min mogelijk eten weg te gooien. Voedsel weggooien verspilt namelijk energie: voor de productie, het vervoer en het klaarmaken ervan.
Neem een eigen boodschappentas mee als u boodschappen doet. Dat bespaart heel wat plastic tasjes.
Plak een Ja/Nee of een Nee/Nee sticker op de brievenbus.
Digitaal lezen via bijvoorbeeld een e-reader bespaart veel oud papier, maar of de totale milieubelasting ook lager ligt is nog onbeslist.
Verkoop, ruil of geef oude spullen weg via internet.